keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Luukku 11; toisenlainen talo
Minä en yleensä leivo jouluksi muuta kuin piparkakkuja. Pipareita. Täällä Lounais-Hämeessä sanovat muuten kaikenlaisia pikkuleipiä pippareiksi, juu kolmella peellä. Hassuja ovat. Piparit ovat mielestäni siirappileipiä eli joulupipareita eli piparkakkuja eli pipareita. Sitten on vohveleita ja muita täytekeksejä, joilla on kaupallisia erisnimiä kuten vaikka Domino, Doris ja Ballerina. Ja tokihan on olemassa vaikkapa herrasväen pikkuleivät tai lusikkaleivät. 

Piparkakkutaloista olen postannut ennenkin, viime vuosi oli poikkeus, koska emme jouluilleet kotona, niin perinteinen muumitalo saunoineen jäi rakentamatta. Tänä vuonna päätin hylätä tuon tornitalon ja antaa lapsille vapaat kädet. Molemmat tekivät siis tänään omien mökkiensä osat ja ainakin parisataa piparkakkua päälle. Ensimmäistä kertaa testasimme tuota viinikumikarkkien sulatusta ikkunoihin ja vuoden vanhan Koto Living-lehden innoittamana myös pipareihin. Aikas hauskoja niistä tuli.

 Minä huolehdin paistamisesta, muksut lähes kaikesta muusta. Jättimäinen irtokarkkisäkki ja erinäinen määrä strösseleitä odottamassa koristelutalkoita. Lieköhän tomusokeria tarpeeksi? Hra Kuopus toisteli useaan otteeseen, että tämä on niin hänen lempihommaansa. Mitäpä sitä muuta leipomaankaan, kun kerta tämä on meille kolmelle mieleisintä hommaa. Tosin Neidillä on alkanut leipomisinto nostaa päätään, voihan olla, että hän haluaa jonkun kakun vielä pyöräyttää jouluksi. 

1 kommentti:

  1. Mä olen myös monta kertaa naureskellut tuota yleisnimeä piparkakku. Kun minullekin piparkakut ovat tasan niitä jouluksinleivottavia. Muut ovat kyllä pikkuleipiä tai keksejä. Ja sitten ihmettelen, kun mies hakee kaapista piparkakkua, jolla ei ole mitäön tekemistä piparkakkujen kanssa. ;)

    Mutta hienoja leipomuksia. Minä jo odotan innolla, että tuon isomman neidon leipomiskyvyt kehittyisivät itsenäiseen työskentelyyn asti ja saisin välillä jonkun muun tekemiä leivonnaisia.

    VastaaPoista

Kiitos ajatuksestasi!