keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Luukku 4; Pesuosasto

Isäni askartelema mainio viestitin, lukko kun puuttuu ovesta.
Kun ostattelimme taloamme aikoinaan, niin sisätiloissa eniten minua häiritsi se, että kylpyhuoneeseen mennään keittiöstä. Kun kylppärin ovi on auki, näkyy vessanpytty suoraan ruokapöytään. Tähän ratkaisuun olivat edelliset asukkaat päätyneet tyttären pyörätuolikuvioiden takia. Vanhoista piirustuksista tosin on nähtävissä, että kylppärin ovea oli suunniteltu myös pikkueteisen puolelle. Pikkulapsiperheen näkökulmasta se olisi ollut parempi ratkaisu, ja sitä joskus kurahousuvaiheessa haikailin todella. No kaikkeen tottuu, myös siihen että vessanpytty on näkösällä kahvitellessa, jos ei edellinen kävijä muista vetää ovea kiinni lähdettyään asioiltaan.
Vasemman puoleisen oven takana sijaitsee pyykinpesukone ja lämminvesivaraaja, joka vaihdettiin muuttovaiheessa uuteen ja isompaan. Oikean puoleisesta ovesta pääsee saunaan. Tilaa on kiitettävästi, kaksi tuommoista kokoontaitettavaa pyykkitelineellistä mahtuu kuivumaan vallan mainiosti. Vasemmalla seinällä on pieni ikkuna ja sen alla hiukan kuvassa näkyvä appivanhempien kylppäristä meille siirtynyt ikivanha kaappi, jonka päällä oli aikoinaan hoitotaso lasten ollessa vauvoja. Eihän sitä sitten enää ekojen kuukausien jälkeen tarvittu, kun vaipat vaihtuivat lennossa milloin missäkin päin taloa, mutta se toimi hyvin pyykinlajittelutasona.


Näkymä pesukonetilan ovelta.


Sauna on myöskin tilava, jokseenkin vähän vaarallinen kiukaan ympäriltä puuttuvan kaiteen takia (tämäkin liittynyt edellisten asukkaiden erityistarpeeseen päästä suihkutuolilla lämmittelemään ja me laiskuuttamme emme ole rakentaneet kaidetta). Kiuas on tilan kokoon nähden tehoton, keski-ja ylälauteen välinen lämpöero on huomattava. Sauna on käytössä vain talviaikaan, kesällä ja jouluna kylvemme pihasaunassa.

Kissojen hiekkalaatikot majailevat saunan puolella ensisijaisesti siksi, että siellä ei ole lattialämpöä -> laatikot haisevat vähemmän. Toisekseen haju on mahdollisimman kaukana keittiöstä, jos sen lähdettä ei huomata heti siivota. Mutta tämän takia se kylppärin ovi (ja tietty saunankin) pitää muistaa jättää aina auki. Toki kissamme osaavat pyytää oven avaamista tarvittaessa.

Tämän pesuosaston remontti on sitten joskus tulevaisuudessa myöskin edessä. Kuntotarkastuksessa sanotaan suunnilleen niin, että jos pesutilojen käyttöaste oleellisesti lisääntyy, niin käyttöikä on noin 30vuotta. No, se on ikä on tullut täyteen ja käyttöaste on toki meillä ollut varmaan isompi kuin edellisillä asukkailla. Haaveiden kylppärissä vessanpöntön paikka voisi olla nykyisen suihkun kohdalla ja käsienpesuallas pöntön paikalla. Tai sitten täytyisi tehdä jonkinlainen väliseinä peittämään näköyhteys pöntön ja keittiön välillä. Suihkun voisi siirtää käsienpesualtaan paikalle, jonkinlaisen kaapin tai seinämän kanssa. En pidä suihkuverhoista. Ikkunaseinälle pitäisi saada jonkinlainen kiinteä pöytäsysteemi pyykkihuoltoa varten. Värimaailma olisi vaalea ja valoisa, pienillä värielementeillä höystettynä. Ehkä harmaalla. 

Mutta se remontti on jossain toistaiseksi määrittelemättömän ajan päässä. Onneksi.

P.s. en ole varma kumpi kuvakoko on tässä kalenterissa parempi, oikein suuri vai keskisuuri? Comments?


2 kommenttia:

 1. Me ollaan kateltu mieheni kanssa vanhempia taloja ja voi kumpa edes jossain olisi ollut näin siisti kylppäri. Mutta eipä semmoista ole vielä vastaan tullut. Itse vierastan sitä, että vessanpönttö on suihkun vieressä tai yleensä edes kylppärissä avoimessa tilassa. Tykkään että sille on tehty oma loossi tai kokonaan suljettu se oven taakse. Mutta toki ymmärrän, että ihmisillä on liikuntarajoitteita, joiden takia on päädytty avoimeen ratkaisuun.

  Niin ja kuvakoosta sanoisin, että oikein suuri on parempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Nanna, ja kiva kun kommentoit! Joo, totta tuokin, että se wc-pönttö on tuossa mielessäkin oudossa paikassa. Siistihän tuo toki on tuo kylppäri, ja värimaailmankin kestää, mutta ehkä sitten joskus jotain uutta tosiaan.

   Poista

Kiitos ajatuksestasi!