maanantai 27. joulukuuta 2010

Kotinurkissa

Ihanaa joutenoloa. Vain pakolliset ruoka-ja tiskikuviot. Arkirutiinit nurinkurin; aamiainen syödään lounasaikaan ja lounas välipala-aikaan. Ihmeellistä miten isoja pienemme ovat siltä osin, ettei tarvitse tuijottaa kelloa enää niin tarkasti ruoka-aikojen ja nukkumisien suhteen. Tänään myöhäisen jouluruokienjämät-lounaan jälkeen yht´äkkiä sanoin ääneenkin: "Onpas helppoa, ei tarvitse alkaa hätistää ketään päiväunille!" Ne kun olivat jossain loppuvaiheilla molempien kanssa aika tuskaisia hetkiä.

Tein tässä muutaman päivän matkan Havannaan/Miamiin Oscar Hijuelosin Kauniin Marian kanssa. Aikoinaan pidin kovasti Mambo Kings-kirjasta ja elokuvasta myös. Lisäksi olen lukenut Hijuelosin Kuubalaisen sydämen sekä Vanhan herran joulun. Herra Hijuelos kirjoittaa kovin rönsyilevästi pitkiä lauseita, kirjat tihkuvat erotiikkaa ja sisältävät ajoittain ronskejakin seksikohtauksia, mutta kirjailija kuvaa toisaalta hyvin käsikosketeltavasti kuubalaisia ihmisiä, kulttuuria, musiikkia, ruokia... kaikkea.

Mambo King-elokuva olisi tullut juuri viime viikolla televisiosta, viime minuuteilla mies käänsi sille kanavalle... harmittelin kovin, koska olisi ollut mukava katsoa se aikuisemmin silmin! Minua jäi Kauniin Marian luettuani vaivaamaan se, että oliko Mambo Kings-kirjalla ja näin ollen tälläkin kirjalla tosielämään pohjautuva tausta? Googlettamalla päädyn ensisijaisesti vain elokuvaa koskettaville sivuille. Jatkanen tutkimuksiani :)!

Kävin tänään pikaisella maidonhakureissulla vastahakoisesti. En yhtään olisi välittänyt mennä kylälle, ihmisten ilmoille. Ensisijaisesti siksi, että keskustaan meno muistuttaa heti työasioista. Asiakkaita ei onneksi kaupassa ollut, mutta kaksi kunnan kotihoidon autoa toki tuli vastaan... Kävin myös kirjastossa, ja voi minkä määrän kirjoja kannoinkaan kotiin!! Kuinka löytyikin niin monta sellaista kirjaa, joita olen mieleeni yrittänyt painaa mm. lehtien, Lumiomenan ja Susan arvosteluista/esittelyistä! 

Uutuus-hyllystä löytyi mm. Jussi Siirilän Juoksija (jonka lainasin ensisijaisesti miehelleni), Anna Gavaldan Karkumatka, Marja Liisa Virtasen Aida (kirjailijan haastattelun luin työterveylääkärin odotushuoneessa viikko ennen joulua vanhasta ET-lehdestä ajatellen, että tämä on joskus luettava). Lisäksi lainasin Elina Hirvosen molemmat kirjat, Laura Honkasalon Eropaperit ja novellikokoelman (joskus on aikoja, jolloin luen vain novelleja, koska niiden lukeminen on niin nopeaa) nimeltään Kuolemansairauksia Pasi Lampelalta ja Richard Yatesin Reolutionary Roadin. Nyt sitten kukutaan yömyöhään ;)!

Alunperin syksyllä suunnittelin lähteväni lasten kanssa itään tällä joululomalla, mutta jossain vaiheessa alkoi tuntua mukavammalta jäädä kotiin lomailemaan. Nyt olen pelkästään tyytyväinen tähän ratkaisuun. Ihanaa hissutella kotosalla villasukat ja pinkit reinot jaloissani, kantaa puita, lämmittää taloa, tehdä lumitöitä, sytytellä kynttilöitä lyhtyihin pihalle, syödä pipareita, juoda glögiä ja punaviiniä, kuunnella lasten leikkejä pukin tuomilla, toivotuilla leluilla...

1 kommentti:

  1. Oi että kuulostaa ihanalta!! <3 Ja ihana lukea, että arki alkaa helpottaa tiettyjen juttujen osalta lasten kasvaessa :)

    Mie luin kans syksyllä ton Juoksijan Susan arvostelun luettuani ja tykkäsin! Mukavan erilainen kirja verrattuna niihin, mitä yleensä luen. Anna Gavaldan kirjan luin myös, taisi olla kepeänä, helpostiluettavana rantalukemisena kesällä. Oi, pitäiskin suoriutua kirjastoon tässä taas!

    VastaaPoista

Kiitos ajatuksestasi!