keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

Top 10 - haaste
Reissusta palattu ja hyvin meni. Lupasin ennen matkaa vastata Susan heittämään haasteeseen: blogimaailmassa on siis kierrellyt viime aikoina mm. tämmöinen Top 10 lista, jossa alunperin on pyydetty listaamaan kymmenen parasta/tärkeintä käyttämäänsä kosmetiikkatuotetta. Jossain kohtaa lukijaimmeiset sitten ovat käsittääkseni muokanneet tätä haastetta kirjapainotteisemmaksi, säilyttäen silti mahdollisuuden tuohon kosmetiikkaosioonkin. 

Vaikka olen lukenut lähes aina enemmän tai vähemmän, en ole tämmöistä listaa tainnut laatia aiemmin. Tämä ei taida olla ihan oikea top10, koska on vaikeaa nostaa mitään kirjaa ykköseksi, ylitse muiden. On niin paljon upeita, mieleenpainuneita ja sydäntä lähellä olevia teoksia... en halua ajatella, että tässä olevat olisivat paremmuusjärjestyksessä, vaan tässä siis tosiaan on kymmenen minua eri elämänvaiheissa koskettanutta kirjaa, joita edelleen lämmöllä ajattelen, vaikka harvoin luen mitään kirjaa useampaan otteeseen. Eli nämä eivät ole mitenkään päin paremmuusjärjestyksessä, vaan muka jonkinlaisessa aikajärjestyksessä :)


1. Anni Polva: Taitaa olla rakkautta Tiina

Olen lukenut suurimman osanTiina-kirjoista, mutta tämä sarjan viimeinen nyt nousee mieleeni päälimmäisenä, koska sitä tuli luettua sen ikäisenä kun itselläniki olivat nuo tykkäämisjutut jo pinnalla. Ja sattuipa samassa kerrostalossa asumaan se suloinen poika meidän luokalta :), ihan niin kuin Tiina ja Juha olivat naapureita...


2. Maria Gripe: ... ja metsän valkeat varjot... 
Luin varhaisessa teini-iässä koko Varjo-sarjan ahmimalla, ja siinä taisin tehdä poikkeuksen, sillä ne olen lukenut useamman kerran :). Muistelen, että tässä kyseisessä kakkososassa oltiin jo vanhassa linnassa, ja kirjan tunnelma oli yliluonnollinen, tiivis ja ajoittain todella jännittävä.


3. Ulla-Lena Lunberg: Kuninkaan Anna
Luin kyseisen kirjan lukiossa ja tein siitä kirjaesittelyn äidinkielen opintoihin liittyen. Sain siitä hyvän arvosanan ja kehuja arvostamaltani opettajalta.


4. Nicholas Sparks: Kuuntele vain muistojasi
Lainasin tämän sairaanhoitajaksi opiskellessani opinahjoni kirjastosta. Luin sen junassa matkatessani nykyisen mieheni luokse toiselle puolelle Suomea. Itkin koko ajan, kirja oli järisyttävän koskettava. Myöhemmin olen lukenut Sparksin muitakin kirjoja, mutta jossain vaiheessa koin saman kaavan toistuvan joka kirjassa. Pitäisiköhän kokeilla uudestaan?


5. Oscar Hijuelos: Mambokings
En muista kumman minä koin ensin, kirjan vai elokuvan? Mutta tuliset latinorakastajat ja lattarirytmit veivät palan sydämestäni :) Sittemmin olen lukenut muitakin Hijueloksen kirjoja ja pitänyt kaikista.


6. Joanne Harris: Kesäviiniä
Olen Harris-fani, joten haluaisin nimetä tähän kaikki hänen teoksensa. Laitan kuitenkin Kesäviinin, koska hyllystä löytyvään pokkariversioon liittyy vahva muisto:  luin sitä kesällä 2002 matkatessani kotipuoleen lomailemaan. Olin matkalla yksin, ja jokin junayhteys ei pelittänytkään niin kuin piti. Riihimäellä jouduin odottamaan pari tuntia matkan jatkumista. Ostin eväitä ja istuin puistonpenkillä lukemassa Kesäviiniä. En ollut ikinä käynyt Riihimäellä, olin yksin ja seikkailin :)


7. Linda Olsson: Laulaisin sinulle lempeitä lauluja
Kaunis ja koskettava tarina. Yksi viime vuoden vahvimmista lukukokemuksista.


8. Riikka Pulkkinen: Totta
Kun näin kirjan kannen ensimmäisen kerran jossain esittelyssä tiesin heti, että tuon haluan lukea, tuosta minä pidän. Näin on. Kaunista kieltä. 


9. Laura Honkasalo: Eropaperit
Tämä on totta. Itkettävä. Riipaiseva. Osui ja kovaa.


10. Sirpa Kähkönen: Mustat morsiamet
Kirja aloittaa Annan tarinan, joka jatkuu viidessä seuraavassa Kuopio-sarjan osassa. Aihepiiri, poliittisen vangin vaimona eläminen 1920-luvun Suomessa, oli minulle ennestään tuntematon. Ja tästä kaikesta on oikeasti hyvin vähän aikaa, jos ajatellaan historiaa pidempänä jatkumona. Koko Kuopio-sarja on mielestäni erittäin hyvä, mutta tämän ja kaksi seuraavaa koin kaikkein väkevimmin.Apua, tämä oli vaikeaa!!! :)
No sitten ne kosmetiikat, ne onkin helpompi laittaa ihan oikeasti top-järjestykseen:1. Sim, System 4-sarjan Shale Oil-shampoo 
Kutisevan ja helposti ärtyvän päänahan takia en voi juuri muuta käyttää. Tämän löysin kampaajaystävän suosituksesta yli kymmenen vuotta sitten, enkä vaihtaisi pois!


2. Sim, System 4-sarjan  Climbazole Scalp Tonic
Päänahan ärtyneisiin kohtiin levitettävä hoitoneste, joka auttaa jo yhdellä kertaa.


3. Blistex Daily Lip Conditioner
Olen huulirasva-addikti, mutta hyvin tarkka sellainen. Tämä on se pikkupurkissa oleva, enkä oikein pysty käyttämään muuta kuin tätä. (aikoinaan sairastin huuliherpeksen lisätautina pahan ihottuman suunympärysiholla, ja sen jälkeen olen ollut valikoiva)


4. Kanebo Sensai 38 ripsiväri
Voiko helpompaa ripsaria ollakaan?


5. Dermosil Devoted Aurinkopuuteri
Sopii minun väreihini.


6. Dermosil Devoted mineraalipuuteri
Uusi tuttavuus, johon olen tykästynyt.


7. Giorgio Armani, Aqua di Gioia
Käytän tuoksuja varoen, tämä on viimeisin ihastukseni, jota sainkin joululahjaksi.


8. Kaikenlaiset palasaippuat, mahdollisimman luomut, kuten Sola Saippuat tai Frantsilan palasaippuat... näistä minun on pitänytkin tehdä oma postaus... :)


Nyt en keksi enempää. Minä olen meikkaamisen suhteen hyvin toisaikainen. Tai nykyisin kyllä meikkaan töihin lähes aina, mutta muuten saatan kuleksia meikittä ihan huoleti missä vaan... ainakin melkein. Luomivärien kanssa olen onneton, tuherran vain silloin tällöin. Ihonpuhdistustuotteita vaihtelen, tällä hetkellä käytössä ystävän tuoreesta hoitolasta ostamani Coleur Caramel-sarjan puhdistusmaito ja kasvovesi, jotka ovat luomuja.   Kosteusvoiteidenkaan käytössä en ole merkkiuskollinen, välillä Dermosilin tuotteita ja tällä hetkellä ihan marketin Niveaa, joka käy niin kasvoille kuin kropallekin. 

3 kommenttia:

 1. Kirjalistallasi on kaksi minulle todella rakasta kirjaa: Kuninkaan Anna ja ...ja metsän valkeat varjot, joista molemmista olemme tainneet joskus jutellakin "huhtihaasteen" yhteydessä :).

  Eropaperit on myös hyvä, Kähköstä ja Pulkkista haluaisin lukea.

  VastaaPoista
 2. Ihanat, sinun näköisesi listat. Maria Gripe, Riikka Pulkkinen, Sirpa Kähkönen, Laura Honkasalo... Kaikki niin rakkaita! Joanne Harrisin joistakin kirjoista pidän myös.

  Tuo aikajärjestys kirjoille oli kiva idea!

  VastaaPoista
 3. Listat ovat hauskoja!
  Härkösestä tykkään minäkin ihan hirveästi. Palaan niihin samoihin aika ajoin (ja varsinkin kolumneita lukiessani nauran itseni tikahduksiin)

  VastaaPoista

Kiitos ajatuksestasi!