sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Appelsiini-suklaakakku







Taitaapa olla ensimmäinen kerta, kun tässä blogissa on leivontaohje saatavilla :)! Perjantaina leivoin pitkästä aikaa. Rakkaalla lapsuudenystävälläni, Hra Kuopuksen kummitädillä oli syntymäpäivä. Eilen vierailimme ystäväni ja hänen perheensä luona kakku kainalossa. Hyvin teki kauppansa. Alempi kuva ei ole paras mahdollinen, ja koristeiksi olisin ehkä halunnut jotain appelsiiniin viittavaa, mutta nonpparellit saivat kelvata paremman puutteessa. Maku oli kuitenkin ihanan appelsiininen, ja tietenkin suklainen. Turhaa ehkä, mutta mainitsen kuitenkin, että Ystäväni ja minä olemme aikamoisia suklaan ystäviä ;)! 

Tämän kakun ohjeen olen saanut isänisäni nykyiseltä vaimolta. Ensi kosketus tähän kakkuun tapahtui Neiti Esikoisen ollessa vajaa puolivuotias. Olimme kyläilemässä Pohjois-Karjalassa, ukkini luona. Hänen vaimonsa teki parhaillaan tuota suklaakuorrutusta, kun ukki ykskaks tuli ja lykkäsi teelusikallisen suklaa-voiseosta Neidin suuhun! Minä siitä hieman "riemastuin", koska Neiti oli vielä pelkällä rintamaidolla. Pelästyin ihan oikeastikin sitä, mitä suklaa voisi aiheuttaa niin pienelle. Ukki vaan selitti: "Pittäähän sitä pienelleki hyvvee..." No ei onneksi tullut mitään allergiareaktioita! 

Sittemmin olen tehnyt tätä kakkua mm omille 30-vuotissynttäreille, kolminkertaistin ohjeen määrät ja hyvin piisasi. Kakku on mukava, tavallista kuivakakkua hieman kosteampi ja appelsiini tuo oman raikkaan lisänsä. Sopii mielestäni niin pikkujoulu-, kuin pääsiäiskakuksikin.



APPELSIINI-SUKLAAKAKKU


Kakkupohja:
200g voita tai margariinia
2dl sokeria
1 appelsiinin raastettu kuori
3 munaa
3dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
3rkl appelsiinimehua

Appelsiinisiirappi:
1dl appelsiinimehua
1dl sokeria

Suklaakuorrute:
50g voita tai margariinia
150g tummaa suklaata

  1. Voitele irtoreunainen kakkuvuoka. Vaahdota rasva.
  2. Lisää sokeri ja raastettu appelsiinin kuori, jatka vatkaamista
  3. Sekoita munat yksitellen joukkoon
  4. Sekoita jauhot ja leivinjauhe, lisää ne seokseen. Lopuksi lisää appelsiinimehu
  5. Kaada taikina voideltuun vuokaan, paista kakkua uunin alatasolla 30minuuttia 200 asteessa
  6. Kiehauta appelsiinisiirapin aineet kattilassa
  7. Nosta kakku pois uunista ja pistele siihen tikulla reikiä. Valele kakku appelsiinisiirapilla ja jätä jäähtymään
  8. Kumoa kakku
  9. Sulata kuorrutteen rasva kattilassa, ota kattila pois liedeltä ja lisää paloiteltu sukaa. Sekoita kunnes kuorrute on tasaista. Levitä kuorrute kakun pintaan.





7 kommenttia:

  1. Mmm, kuulostaa herkulliselta! Appelsiini ja suklaa sopivat niin hyvin yhteen.... :]

    VastaaPoista
  2. Herkullista onkin! Kaisa, sie olet tätä muuten syönytkin silloin Huosiolammella ja neiti istui siun sylissä kun sai suklaata suunsa täyteen :)!

    VastaaPoista
  3. No NAM! Tässäpä ois varmasti kakku just miun mieleeni, suklaata ja appelsiinia *kuola valuu*..

    VastaaPoista
  4. Eikun vaan leipomaan Susa!! :) Suosittelen.

    VastaaPoista
  5. täh, ja minen muista mittään! :D

    VastaaPoista
  6. Etkö oikeasti? :) Siitä varmaan jonkin sortin kuvakin olemassa!

    VastaaPoista
  7. Suklaista ja appelsiinista = HYVÄÄ!

    VastaaPoista

Kiitos ajatuksestasi!