tiistai 1. heinäkuuta 2014

Gdansk, osa 2


Olen käynyt reissukuvani läpi, jäljellä on enää alle 400 kpl! Tässä kuvien lisäksi sitten hiukan tarinaakin. Mehän emme ole perheenä (emmekä kyllä liioin muutenkaan) matkustelleet ulkomailla montaa kertaa. Monella suunnalla Suomea asustavat sukulaiset ovat olleet oivallisia matkakohteita, joten kotimaanmatkailu on ollut enemmän se meidän juttu. Perheenä olemme olleet pikaisesti Tallinnassa, kerran Teneriffalla ja Mieheni kanssa reilu vuosi sitten Dubrovnikissa. Erikseen sitten on joitakin reissuja enemmän sekä minulla että siipalla. Nyt kun lapset ovat jo näinkin isoja (11- ja 9-vuotiaita), ovat ulkomaanreissutkin alkaneet kiinnostaa ihan eri näkökulmasta. Heidän kanssaan kun voi jo tehdä monenmoista.

Gdansk ja Puola ylipäätään oli meidän perheelle täysin uusi kohde. Vietimme siellä siis neljän vuorokauden kaupunkiloman. Oman perheeni lisäksi matkassa oli Mieheni siskon perhe, jonka nuorin edustaja on kolmikuinen kummipoikamme. Kälyni ja hänen miehensä olivat toista kertaa Gdanskissa ja pystyivät toimimaan opastamishommissakin. 

Gdanskiin lentää helposti reilussa tunnissa Turusta Wizzair-lentoyhtiön koneilla. Matkustimme ensimmäistä kertaa halpalentoyhtiön kautta, ja kaikki meni aivan mukavasti. Majoituimme Novotel Gdansk Centrum-nimisessä hotellissa, joka sijaitsee viiden minuutin kävelymatkan päässä vanhasta kaupungista ja tärkeimmistä nähtävyyksistä. Hotellilla on kolme tähteä, ja se kuuluu ymmärtääkseni eurooppalaiseen hotelliketjuun. Majoitukseemme kuului buffetaamiainen, joka oli oikein hyvä ja monipuolinen. Hotellin ympäristö omaa pihamaata lukuunottamatta ei ollut erityisen viehättävä, mutta itse hotelli oli siisti perushotelli, joka vaikutti olevan melkoisen suosittukin. Aula- ja ravintolatilat olivat siistit ja nykyaikaiset, huoneet mukavan kokoiset ja riittävät varustelultaan meidän tarpeisiimme (vedenkeitin, kahvi/teepussit, vesipullot, minijääkaappi, ilmainen WiFi), ehkä tosin hieman jo elämää nähneet, mutta siistit kuitenkin. 


Gdansk on Tallinnan tapaan vanha hansakaupunki, ja tokipa samaa tunnelmaa olikin tavoitettavissa. Tietyllä tapaa löysimme yhtymäkohtia myös Dubrovnikin tunnelmaan. Vanhan kaupungin upeat rakennukset yksityiskohtineen, kapeat kujat, kahvilat, myyntikojut... toisaalta myös kääntöpuolena rähjäisiä, hoitamattomia nurkkauksia, mutta niitä löytynee joka paikasta. Oman tunnelmansa tuo myös se, ettet ymmärrä lukemistasi kylteistä ja opastauluista oikeastaan mitään. Puolan kieli tuntui siltä, kuin sanoissa olisi pelkkiä konsonantteja! Oli melkoisen hankala opetella edes fraaseja opaskirjasta, kun kirjainyhdistelmät tuntuivat niin vaikeilta. Englannilla kaupungissa kyllä pärjää, mutta esim tapaamamme taksikuskit sattuivat kaikki olemaan vanhempia herroja, joilta ei englanti sujunut. Saksa ja venäjä olisivat olleet hyödylliset kielet osata Gdanskissa. Omasta, viiden vuoden saksan opiskelustani on vaan jo sen verran kauan aikaa, että täytyisi ensin kerrata kotosalla ennen kuin arvaisi livenä kokeilla pärjäämistä!


Kaikki tämän postauksen kuvat on otettu Gdanskin vanhan kaupungin alueella. Siellä olisi saanut kulutettua varmasti kaikki neljä päivää, sen verran upeita rakennuksia oli tarjolla. Kiipesimme kahteen kirkontorniin ihastelemaan näköaloja, toisessa tornissa sijaitsi myös kirkontornikellomuseo. Kuvia tulossa lisää Oliwan eläintarhasta ja Sopotin rantakaupungista.p.s.

Vinkkinä tämä : itse löysin eniten tietoa kohteesta Pienen matkaoppaan sivuilta, ja lisäksi googlen kautta löytyi pari blogia, joista löytyi hyviä lisävinkkejä lapsiperheen näkökulmasta. Life in order-blogissa oli mukavasti listattu matkailuvinkit erilliseen postaukseen.


4 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää! Ja kun vielä mainitsit tuon Sopotin, johon olen ollut kaukaa ihastunut jo kauan, taisi tulevan kesän lomakohde löytyä.

    VastaaPoista
  2. Pitäis olla täällä blogissakin sellainen "tykkää" nappi. Näiden kuvien ja tunnelmien lisäksi olisin painanut nappia niin monen muun kuvan kohdalla. Olet sä hyvä kuvaaja!!

    VastaaPoista

Kiitos ajatuksestasi!